marți, 29 martie 2011

Fotografii din Dridu - autor Prof. Puiu Octavian -câteva dintr-un album






Atașez câteva fotografii din Dridu, surprinse de-a lungul timpului - oameni și locuri-:Foto Dedu Constantin, autorul monografiei prof. de istorie pens. director al Școlii timp de 20 de ani. Grup satiric dridean cu mult succes de-a lungul timpului înainte de 1989, cu premii obținute pentru texte și interpretare, autorul textelor d-l Radu Victor a scris si 2 volume cu poezii de suflet, a fost primar al comunei Dridu o legislatură (1992-1996);un grup de veterani cu ocazia Ziei de Înalțare la Monumentul eroilor în timpul unui Tedeum; fotografia autorului albumului; Corul cadrelor didactice astăzi pensionare, un grup de vizitatori în fața Căminului cultural și a primei biblioteci.

luni, 28 martie 2011

VZITA CLASEI I LA BIBLIOTECA PUBLICĂ

Un grup de elevi din clasa I, au vizitat Biblioteca Publică Dridih, au fost încântați de bibliotecă și de dotarea cu computere, au vizionat un film și am vorbit despre aniversarea lui G. Topârceanu.Copiii au recitat poezii de primăvară . Câteva imagini din timpul acțiunii:








joi, 24 martie 2011

EVOCARE - JULES VERNE LA 106 ANI DE LA DISPARIȚIE

Jules Verne.jpgÎntrucât numele lui Jules Verne este leagănul copilăriei multor genenerații, astăzi la comemorarea sa, e frumos să amintim căci printre romanele sale de succes: Doi ani de vacanță, Căpitan la cinsprezece ani, Ținutul blănurilor, etc. se află și Castelul din Carpați, a cărui acțiune se petrece în România și face parte din scrierile de mare succes ale autorului.

În cartea Pe urmele lui Jules Verne în România, Simion Săveanu, autorul acesteia, emite ipoteza că între 1882 și 1884 Jules Verne ar fi fost în relații intime cu o anume Luiza Müller, originară din România, mai precis din Homorod. La îndemnul ei, ar fi făcut o călătorie incognito cu o navă pe Dunăre până la Giurgiu, apoi cu trenul la București și apoi la Brașov și, în final, la Homorod. Cu această ocazie ar fi cutreierat prin regiune mai multe săptămâni și ar fi vizitat Castelul Colț, care a devenit sursă de inspirație pentru romanul Castelul din Carpați.

[modificare]

marți, 22 martie 2011

Un zarzăr mic, în mijlocul grădini,....TOPÂRCEANU









Ca Ca orice instituție culturală care se respectă și noi am aniversat 125 de ani, de la nașterea poetului care a zugrăvit primăvara în culori pastelate. Un grup de elevi drideni, au recitat din frumoasele poezii de primăvară ale sărbătoritului.

......
Stol balai
De ingerasi
Cu alai
De toporasi.
Primavara, cui le dai?
Primavara, cui le lasi?

250 px.
Naștere20 martie 1886
București
Deces7 mai 1937
Iași
Profesiepoet, prozator, memorialist și publicist,
NaționalitateFlag of Romania.svg român


vineri, 18 martie 2011

EVENIMENT

AZI SE ÎMPLINESC 105 ANI DE CÂND APARATUL

LUI TRAIAN VUIA A ZBURAT PRIMA DATĂ

Pe 18 martie 1906 la Montesson, lângă Paris, aparatul Vuia I a zburat pentru prima dată. După o accelerație pe o distanță de 50 de metri, aparatul s-a ridicat la o înălțime de aproape un metru, pe o distanță de 12 m, după care elicele s-au oprit și avionul a aterizat.

Multe ziare din Franța, Statele Unite și Marea Britanie au scris despre primul om care a zburat cu un aparat mai greu decât aerul, echipat cu sisteme proprii de decolare, propulsie și aterizare. De atunci a fost scoasă în evidență și propagată ideea că Vuia a reușit cu aparatul său să decoleze de pe o suprafață plată, folosind numai mijloace proprii..

Naștere17 august 1872
Bujoru, comitatul Caraș-Severin, Austro-Ungaria
Deces3 septembrie 1950
București, România
Ocupațieavocat, inventator

marți, 15 martie 2011

Grafica mica- concurs la Belgrad




CONCURS ''Danube - Route of Culture - Kulturstrasse"
EX-LIBRIS- DEX: Ilustrație de mici dimensiuni care se pune la începutul sau la sfârșitul unui text tipărit sau manual,(etichetă artistică) aplicată pe o carte, purtând numele unei biblioteci, a unui bibliofil, colectionar de carți (persoana fizică) sau cu o deviză tematică (aniversară ori dedicație unei actiuni culturale). Se mai numeste si ''grafică mică''.

Strămoșul EX LIBRIS - ului este recunoscut de specialisti ca semnul grafic de proprietate pe inscrisurile faraonului AMENOPHIS al III-lea Egipt 1350, Inainte de Christos.

În Europa EX LIBRIS apare prima dată pe cărțile mânastirii BUXHEIM GERMANIA in anul 1480

La noi sunt celebre cele dedicate reginei –poete: CARMEN SYLVA ELISABETA A ROMANIEI MARI.

Cu prilejul concursului de EX LIBRIS organizat de Fundatia BALKANKULT din BELGRAD cu tema'' Danube - Route of Culture - Kulturstrasse DUNĂREA - CALE A CULTURII ,2011 *consăteanul nostru ,domnul colonel parașutist în rezervă Gheorghe POSTELNICU participă cu 3 piese de grafică mică, dintre care remarcăm pe cea dedicată BIBLIOTECII ''DRIDIH'' in care dumnealui nu a uitat să grafieze și momentul – eveniment de Lansare BIBLIONET la Dridu. Vă prezint alăturat aceste viniete:

miercuri, 2 martie 2011

1 MARTIE * ANIVERSARE ION CREANGĂ * ACȚIUNE ÎN BIBLIOTECĂ







Data nașterii lui Creangă este incertă. El însuși afirmă în Fragment de biografie că s-ar fi născut la 1 martie 1837. O altă variantă o reprezintă data de 10 iunie 1839, conform unei mitrici (condici) de nou-născuți din Humulești, publicată de Gh. Ungureanu.

Creangă a mai avut încă șapte frați și surori: Zahei, Maria, Ecaterina, Ileana, Teodor, Vasile și Petre. Ultimii trei au murit în copilărie, iar Zahei, Maria și Ileana în 1919.


Tinerețea lui Creangă este bine cunoscută publicului larg prin prisma operei sale capitale
Amintiri din copilărie. În 1847 începe școala de pe lângă biserică din satul natal. Fiu de țăran, este pregătit mai întâi de dascălul din sat b[dia Vasile, după care mama sa îl încredințează bunicului matern ("tatal mamei, bunicu-meu David Creangă din Pipirig"), David Creangă, care-l duce pe valea Bistriței, la Broșteni, unde continuă școala. În 1853 este înscris la Școala Domnească de la Târgu Neamț sub numele Ștefănescu Ion, unde îl are ca profesor pe părintele Isaia Teodorescu (Popa Duhu). După dorința mamei, care voia să-l facă preot, este înscris la Școala catihetică din Fălticeni ("fabrica de popi"). Aici apare sub numele de Ion Creangă, nume pe care l-a păstrat tot restul vieții. După desființarea școlii din Fălticeni, este silit să plece la Iași, absolvind cursul inferior al Seminarului teologic "Veniamin Costachi" de la Socola.

S-a despărțit cu greu de viața țărănească, după cum mărturisește în Amintiri.

}n anul 1867 apare primul abecedar conceput de Ion Creangă, intitulat Metodă nouă de scriere și citire. În 1871 apare în Columna lui Traian articolul Misiunea preotului la sate, semnat de preotul Ion Creangă. În același an este exclus din rândurile bisericii , fiind acuzat de a fi frecventat teatrul.

Publică acum un manual de citire intitulat Învățătorul copiilor , unde inserează trei povestiri : Acul și barosul , Prostia omenească și Inul și cămeșa.

La 14 iulie 1872 este exclus și din învățământ și, în ciuda plângerilor și protestelor sale , situația rămâne aceeași. Își câștigă existența ca mandatar al unui debit de tutun.

La 1874 , Titu Maiorescu devine ministru al Cultelor și al Instrucțiunii Publice , odată cu numirea acestuia fiind posibilă ș reintegrarea în învățământ a lui Ion Creangă , la Școala primară de băieți numărul 2 din suburbia Păcurari-Iași.

1875 este anul în care îl cunoaște pe Mihai Eminescu , legându-l de acesta o prietenie trainică. La îndemnul lui Eminescu frecventează societatea Junimea, unde citește din scrierile sale. În cadrul revistei Convorbiri literare publică Soacra cu trei nurori și Capra cu 3 iezi.

În vara lui 1876 Ion Creangă îl găzduiește pe Eminescu în bojdeuca sa din Țicău.

La 1 ianuarie 1881 publică în Convorbiri literare prima parte din Amintiri din copilărie , urmată și de partea a II-a. În urma primelor semne de boală (epilepsie) , se internează la Spitalul Brâncovenesc din București.

885-Ion Creangă călătorește la Slănicul Moldovei pentru a-și îngriji sănătatea.

Scriitorul îl vizitează pe Mihai Eminescu la Mănăstirea Neamțului.(1887)

La 1888 , în cadrul Cenaclului literar al lui N. Beldiceanu citește partea a VI-a din Amintiri din copilărie.

La 31 decembrie 1889 se stinge din viață în urma unui atac cerebral.Ion Creangă este înmormântat la 2 ianuarie 1890 la cimitirul Eternitatea din Iași.