marți, 29 noiembrie 2011

ZIUA ROMÂNIEI - 1 DECEMBRIE

Stema Romaniei 192110 stema


IN PAS DE DEFILARE


LA ALBA IULIA1 decembrie Ziua Nationala a Romaniei

ARCUL DE TRIUMF

Ecoul sărbătorii se aude și dincolo de granițele țării. Comunitățile românesti din întreaga lume sărbătoresc și transmit din generație în generație sentimentul de mândrie națională.

Tricolorul flutură pe toate continentele unde se afla o inimă mare de român!

OPERA ROMÂNĂ


La multi ani România! La multi ani români!

NICOLAE BALCESCU- MARE PATRIOT ȘI ISTORIC

Am citit acest articol despre Nicolae Bălcescu și deoarece, suntem în preajma
ZILEI NAȚIONALE A ROMÂNIEI am considerat că este potrivit să-l omagiem acum, când se împlinesc 159 de ani de la moartea sa.

Nicolae Bălcescu a murit decepţionat şi ros de boală, la Palermo

Autor: Roxana Roseti

O placă comemorativă, nedatată: “IN QVESTA CASA MORI IN ESILIO SOLO E SCONOSCIUTO IL 29 NOVEMBRE 1852 NICOLA BALCESCV INSIGNE STORICO E FERVIDO PATRIOTTA, COMBATTENTE PER IL RESVEGLIO DELLA ROMANIA MODERNA". Această inscripţie, care evocă numele revoluţionarului român, se află pe o clădire din oraşul Palermo, Italia.

Hotelul unde a murit Nicolae BălcescuHotelul unde a murit Nicolae Bălcescu

Sursa: Matei Vișniec

Bolnav de ftizie, Nicolae Bălcescu se va retrage la Palermo, în Sicilia, unde i se va agrava boala necruţătoare şi va muri în toamna anului 1852, pe 29 noiembrie.

Scriitorul, dramaturgul şi poetul Matei Vişniec povesteşte despre impactul emoţionant pe care l-a avut asupra sa momentul “întâlnirii" cu Nicolae Bălcescu, în Italia. Anul acesta, absolut întâmplător, în timpul unei călătorii.

“La începutul lunii aprilie mi s-a întâmplat ceva ciudat: am fost invitat la Palermo pentru o manifestare teatrală, iar hotelul în care am fost cazat se afla vis-à-vis de hotelul în care a murit Bălcescu", începe direct Matei Vişniec.

Nu mai fusese niciodată la Parlermo, dar îşi propusese să caute această casă.

“Ştiam că pe faţada ei fusese pusă o placă memorială evocând numele revoluţionarului român. Şi, pentru mine, destinul său trist în oraşul Palermo. Însă nu mă aşteptam să cobor din taxi şi să dau cu ochii de această placă. Am dat cu ochii de numele lui Bălcescu chiar în clipa în care deschideam portiera şi puneam piciorul pe asfaltul palermitan. Când am coborât din taxi la Palermo, în faţa casei în care s-a stins paşoptistul român, am resimţit o profundă emoţie".

Citiţi mai mult: Nicolae Bălcescu a murit decepţionat şi ros de boală, la Palermo - Portret > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/balcescu-a-murit-deceptionat-si-ros-de-boala-la-palermo-955690.html#ixzz1f4zMQdZB
EVZ.ro