luni, 30 ianuarie 2012

I. LUCA CARAGIALE



30 IANUARIE

160 DE ANI DE LA NAŞTEREA

SCRIITORULUI

1852-1912

2012 ANUL CARAGIALE

COMEMORARE CENTENAR

luni, 23 ianuarie 2012

153 de ani de la unirea înfăptuită de AL. IOAN CUZA

Proclamarea Unirii

Muzeul de Istorie, Suceava, 24 Ianuarie 2011

Steagul din fotografie, instalat provizoriu la intrarea Muzeului de Istorie din Suceava, face parte dinColecția Ruginoasa și datează din epoca lui Alexandru Ioan Cuza –chiar se spune că, era arborat ori de câte ori domnitorul se afla la palatul său de la Ruginoasa (județul Iași).


Muzeul Unirii-Ruginoasa



153 DE ANI

UNIREA PRINCIPATELOR 24 IANUARIE 1859- 2012

La 24 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza infaptuieste Unirea Principatelor: Tara Romaneasca si Moldova. Adunarea Electiva aTarii Romanesti pronunta alegerea ca domn a lui Alexandru Ioan Cuza.
Unirea Moldovei cu Tara Romaneascsa e unul dintre marile evenimente la care a participat Ion Creanga, unul dintre cei mai mari clasici ai literaturii romane, alaturi de Mihail Eminescu si Ion Luca Caragiale. Unirea din 1859 i-a staruit mult in minte. Cu ocazia participarii la divanurile ad–hoc a scris doua povesti: “Mos Ion Roata şi Unirea”, “Mos Ion Roata si Voda Cuza”.
El si Victor Eftimiu il caracterizeaza: era bun, omenos, marinimos, drept, intelept, rabdator, cuviincios, generos. ”Cuza voda s-a uitat tinta la Mos Ion Roata cat a vorbit, iar cand a ispravit vorba i-a pus in mana doua fisicuri cu napoleoni zicandu-i cu bunatate:
-Tine Mos Ioane acest mic dar si intampina-ti nevoia de azi si de maine cum te-a lumina Cel de Sus! Iar pe boier lasa-l in judecata lui Dumnezeu, caci El nu bate cu ciomagul”.
Cuza era respectat de oameni si iubit de supusi pentru calitati si infaptuiri: ”Peste cativa ani trecand spre Bucuresti domnitorul Cuza ,a poposit la Adjud. In multimea venita sa-l intampine se afla si batranul Ion Roata.”

“Nu-i an sa nu sarbatorim Unirea
Ce ne-a umplut poporul de podoabe.
Poporul iti tot canta pomenirea,
Marite, prea cinstite parcalabe!”

“”Maria ta!”dar nu cu umilinta
Ci daruindu-ti dragostea lor toata
Ti-au dat cei multi intreaga lor fiinta
In frunte cu batranul Ion Roata.”

Cuza era chipes, de statura mijlocie, cu par blond inchis, ras la fata, cu mustata si barba, avea fruntea si pieptul larg, privirea inteligenta si talia dreapta, era aratos, cu infatisare placuta si atragatoare.

Imaginile - Mihail Kogalniceanu ,pictura Ghe. Tatarescu 1866, ROMANIA MODERNA ,AL.IOAN. CUZA- timbru .Muzeul Unirii palatul de la Ruginoasa

joi, 12 ianuarie 2012

15 IANUARIE 2012 - ZIUA CULTURII NATIONALE





Ziua Culturii Nationale 2012

In perioada 11-31 ianuarie are loc Salonul National "Mihai Eminescu" - expozitie de medalii, plachete, insigne si alte materiale dedicate poetului national. Expozitia este deschisa la Palatul Parlamentului, Sala de expozitii "Constantin Brancusi" si va putea fi vizitata de luni pana vineri intre orele 10-16. Intrarea este libera.. Biblioteca judeteana Ialomita pregateste actiunea `` DOR DE EMINESCU``. Biblioteca`` Dridih``pregateste pentru luni 16 ianuarie Seara de poezie- ,,A fost o data ca-n povesti......,,


vineri, 6 ianuarie 2012

Felicitare de la Stop`s(caricaturist și grafician de mare talent, dridean...)


Mulțumum frumos pentru urări și vă dorim numai bine!
Deosebit modul în care prezentați felicitarea legând totul de ”4 mori la Dridih” într-un peisaj superb. LA MULTI ANI!