luni, 23 aprilie 2012

ANIVERSARE ÎN BIBLIOTECI

23 APRILIE ZIUA BIBLIOTECARULUI
23 APRILIE ZIUA SFÂNTULUI GHEORGHE
Din anul 1995, la iniţiativa UNESCO, se sărbătoreşte în întreaga lume, din doi în doi ani, la 23 aprilie, “Ziua mondială a cărţii şi a dreptului de autor” , având drept scop promovarea dreptului şi libertăţii lecturii.
Deviza acestei sărbători mondiale este “lectura pentru toţi”.
În anul 1998 Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, considerând că lectura şi cartea nu pot fi gândite în afara bibliotecilor şi a bibliotecarilor, adaugă la sărbătoarea internaţională a cărţii din 23 aprilie “
Ziua Bibliotecarului din România”.
Din anul 1999 bibliotecarii din România sărbătoresc Ziua Bibliotecarului prin sesiuni de comunicări, vizite de documentare interbibliotecare, excursii, reuniuni şi mese festive. Este doar o coincidenţă că tot în 23 aprilie biserica creştină îl sărbătoreşte pe Sfântul Gheorghe, patronul spiritual şi protectorul armatei, dar şi sfântul biruinţei.
UREZ:
LA MULŢI ANI TUTUROR BIBLIOTECARILOR,
SPOR ÎN LUPTA LOR CU MENŢINEREA IDEII DE CARTE CITITĂ PE GENUNCHI ,ÎN FOTOLIU SAU ALTFEL DAR, NU SUNT ÎMPOTRIVA E-BOOK NOUTATE INEVITABILĂ ÎN ERA INFORMATICII PE CARE O PROMOVĂM ŞI DE ASEMENEA PROMOVĂM CU AJUTORUL ORGANIZAŢIILOR NONGUVERNAMENTALE BIBLIONET ŞI WORLD VISION,ACCESUL LA INTERNET, LA INFORMAŢIA MODERNĂ ŞI FOARTE UTILĂ.
Niciodată în istoria milenară a învăţământului cartea şi biblioteca nu au fost separate de procesul de instruire şi educare din şcoală aşadar, suntem implicit şi formatori de personalităţi şi euri de-a lungul carierei noastre.
Biblioteca Dridih organizează cu acest prilej o "Seară de epigrame" citite de utilizatori ai bibliotecii luin 23 aprilie ora 17,30.

vineri, 20 aprilie 2012

EVENIMENTE CULTURALE ÎN SĂPTĂMÂNA 16-21 APRILIE


Pe 16 aprilie s-a născut Charlie Chaplin

Pe 16 aprilie 1889 s-a născut în Marea Britanie unul dintre cele mai mari staruri


ales pentru filmele City Lights (Luminile oraşului).
ale cinematografiei secolului XX, Charlie Chaplin. Actor şi regizor, Chaplin este cunoscut mai

Pe 17 aprilie îl celebrăm pe MARELE CRONICAR Grigore Ureche


Grigore Ureche, unul dintre cei mai mari cărturari români din prima parte a secolului XVII, s-a stins din viaţă la 17 aprilie 1647. Cronicarul de mai târziu provenea dintr-o familie boierească, fiind instruit la Lemberg, .


18 aprilie: Ziua Internaţională a MONUMENTELOR

Pe 18 aprilie se sărbătorşte, anual, la iniţiativa ICOMOS, ziua internaţională a monumentelor şi siturilor. Celebrarea acestui eveiment oferă publicului posibilitatea conştientizării valorii patrimoniului la nivel mondial, dar şi national.




Pe 19 aprilie celebram 158 de ani de la naşterea ÎNTEMEIETORULUI INGINERIEI româneşti

19 aprilie marchează naşterea lui Anghel Saligny, academician, inginer constructor, ministru și pedagog român. El este considerat unul dintre pionierii tehnicii mondiale în proiectarea și construcț

ia podurilor și silozurilor cu structură.




Monumentul româno-francez. Pe fiecare piesă metalică ce compune TURNUL EIFFEL scrie “MADE in Reșița-ROMÂNIA”.

Puțini sunt cei care știu că simbolul Parisului, celebrul Turn Eiffel, a fost realizat după o tehnologie inventată în România de inginerul Gheorghe Pănculescu. După ce a absolvit cursurile Politehnicii din Zurich, inginerul Gheorghe Pănculescu ajunge să lucreze în cadrul companiei Eiffel, la recomandarea marelui scriitor Vasile Alecsandri. În 1878, Pănculescu revine în țară pentru a construi calea ferată București-Predeal.

( Informaţii culese din "Ghimpele"- cultură)

miercuri, 18 aprilie 2012

IZVORUL TĂMĂDUIRII- VINERI 20 APRILIE 2012


Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii are de regula loc în prima zi de Vineri a Săptămânii Luminate(primele 7 zile de la Înviere), astfel că data acestei sărbători se schimbă mai mereu. Potrivit legendelor biblice, Leon Cel Mare ar fi intâlnit într-o pădure un orb care i-ar fi cerut apă. Se spune că imediat dupa ce orbul ar fi cerut apa, Maica Domnului i s-ar fi aratat lui Leon si l-ar fi îndemnat sa dea curs cererii. Cum în preajma locului respectiv era un izvor, Leon i-ar fi dat apă orbului, care prin minune – ulterior atribuită Maicii Domnului – s-a vindecat chiar în acel moment şi a început să vadă.

Ulterior, Leon cel Mare ajunge episcop al Romei, iar pentru a multumi Maicii Domnului pentru minunea la care a luat parte, a construit o biserică în numele ei, biserica încă se mai poate vedea pe teritoriul Istanbulului de azi. Situată în actualul cartier Vlaherne, este locul în care s-au petrecut cele mai multe minuni din spaţiul oriental: oamenii care i-au călcat pragurile fie şi-au aflat vindecarea dintr-o boală grea – asa cum de altfel, a păţit şi împăratul Justinian – fie au scăpat mai usor de necazurile care se abătuseră peste ei.

Traditii de Sarbatoarea Izvorului Tamaduirii

Ca ţară predominant crestin-ortodoxa, România a dezvoltat în timp îndeosebi în zona rurală, o serie de tradiţii care încă se mai practică în ziua de Izvorul Tămăduirii. Dintre ele, cel mai popular e cel al sfiinţirii apei, obicei care se practică în fiecare biserică aparţinand cultului ortodox, indiferent de locul unde este amplasată – fie la oraş sau la sat. Se spune că cei care beau apa sfintită în aceasta zi, se înzdrăvenesc şi sunt protejati de boli pentru un an întreg.

luni, 16 aprilie 2012

marți, 10 aprilie 2012

PRIMĂVARA ÎN IMAGINI







SĂPTĂMÂNA PATIMILOR SAU SĂPTĂMÂNA MARE






Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor este ultima săptămână a Postului Paştilor, de la Sâmbăta lui Lazăr până în Ziua de Paşti. În această săptămână se fac slujbe bisericeşti pentru pomenirea ultimelor zile ale lui Hristos pe pământ înainte de răstignire şi învierea Lui. Aceste slujbe se oficiază și în toate bisericile din localitatea noastră ,ale căror imagini le postez.


joi, 5 aprilie 2012

LUNA PĂDURII


15 MARTIE -15 APRILIE

LUNA PĂDURII

“Luna Padurii” (15 martie - 15 aprilie) își are începuturile în anul 1872, in SUA, unde s-a luat decizia implicării societății civile în plantarea pomilor, ca urmare a defrișărilor efectuate în cursul ultimului deceniu.


În Romania, manifestarea organizată prima oară sub denumirea de “Sărbătoarea sădirii arborelui” s-a desfășurat în premieră națională în anul 1902, sub coordonarea lui Spiru Haret, pe atunci ministru al Cultelor si Instrucției Publice.

Vom populariza și noi acest eveniment prin educarea copiilor în a proteja mediul ,pădurea,plantele verzi atât de necesare vieții pe pământ.

marți, 3 aprilie 2012

ZIUA INTERNAŢIONALA A CĂRŢII PENTRU COPII



2 aprilie este începând cu anul 1969 ZIUA INTERNAŢIONALĂ A CARTII PENTRU COPII-care coincide cu ziua de naştere a scriitoruli HANS CHRISTIAN ANDERSEN. Biblioteca a organitat o acţiune pe această temă oferind elevilor clasei a II-a lecturarea şi vizionarea poveştii:
Fetiţa cu chibrituri.