marți, 23 octombrie 2012

Toamna în preajma localității...văzută prin fotografie

Nuc ruginiu

Începe umplerea barajului

Macara pe podul barajului

Alt nuc în prag de toamnă cu frunze ruginii

Cantorul din pădure...

Piloni ai unui  pod de lemn

Vedere de sus spre islaz

Trei glugi  de coceni.....teren lucrat ....
Câteva  instantanee din preajma localității Dridu, întro zi frumoasă de toamna 20 octombrie 2012.


EVENIMENT RELIGIOS LA DRIDU - MOAŞTELE SFÂNTULUI ANTONIE DE LA IEZERUL

                                  MOAŞTELE SFÂNTULUI ANTONIE
                                  DE  LA  IEZERUL VÂLCEI
 

În zilele de 19-21 octombrie în  localitatea Dridu au fost  găzduite Moaştele Sf. Antonie de la Iezerul în incinta bisericii Dridu-Movila, unde slujeşte preotul Alexandru Vişan. Această biserică a fost ctitorită în anul 1912 –împlineşte în acest an 100 de ani, prilej pentru a sărbători evenimentul prin aducerea Moaştelor şi în comunitatea noastră.
Nu este prima dată când biserica Dridu-Movila ,găzduieşte un aşa eveniment. În anul 2003 pe data de 22 aprilie  ora 15 p.m. au sosit de la Constanţa via Muntenii-Buzău la  biserica din Dridu-Movila unde slujeşte preotul Alexandru Vişan ,cel care a şi intermediat  ca acest lucru să se întâmple- MOAȘTELE SFÂNTULUI GRIGORIE DECAPOLITUL- de la Vâlcea.     
Moaştele Sf. Antonie, au sosit în Dridu în după amiaza zilei de vineri 19 octombrie în procesiune prin localitate şi au fost depuse în incinta bisericii Dridu-Movila, după ce un sobor de preoţi au săvârşit o slujbă de mulţumire către Dumnezeu cu acest prilej.
                Sfântul Antonie de la Iezerul, era de  origine aromână născut în anul 1628, a trăit 92 de ani.  Informaţii scrise vechi în: *Viaţa Sfântului Antonie *din anul  1720, chiar în anul  morţii Cuviosului,  de către Ieromonahul Nicolae, monah din Schitul Iezerului care „ a fost ucenic Sfinţiei Sale din vârsta copilăriei şi călugăr. Schitul Iiezerul a fost locul unde s-a retras şi s-a hotărât la vârsta de 62 de ani, să aleagă viaţa monahală.Perioadă în care s-a dedicat rugăciunii și vieții de ascet.


luni, 8 octombrie 2012

NE-A PĂRĂSIT... CONSTANTIN ȚOIU

Constantin Țoiu (născut 19 iulie 1923Urziceni - decedat 4 octombrie 2012București ) a fost un romancier, eseist și traducător român contemporan.
A absolvit Facultatea de Litere și Filosofie a Universității din București în 1946. A lucrat ca redactor la Editura de Stat pentru Literatură și Artă, precum și la revistele Luceafărul, Gazeta literară, România literară și la Radioteleviziunea Română. Între anii 1981-1990 a fost secretar al Asociației Scriitorilor din București și vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România. A debutat în presa culturală, în 1958, la „Gazeta literară”, iar editorial, în 1965, cu romanul Moartea în pădure.

A fost distins cu premii literare importante, acordate de Uniunea Scriitorilor din România și de Academia Română.
Faima cea mai mare i-a adus-o romanul Galeria cu viță sălbatică, roman simbolic, apropiat de poetica realismului magic din romanul latino-american.
A murit pe data de 4 octombrie 2012 și a fost înmormântat în Cimitirul Bellu din București.
Un interviu al Eugeniei Vodă cu scriitorul Constantin Țoiu: http://www.eugeniavoda.ro/ro/emisiuni/litere-si-filosofie/constantin-toiu

miercuri, 3 octombrie 2012

FRUMUSEȚILE ROMÂNIEI



Potrivit unui top întocmit de Vanity Fair, România se află pe locul 9 în lume la proprietăţi frumoase. Proprietatea care a fost aleasă de jurnalişti se află în Transilvania, în Valea Zălanului, şi este deţinută de Prinţul Charles al Marii Britanii.
Proprietatea din Valea Zălanului a fost cumpărată de prinţul Charles şi transformată în han locuibil. Potrivit Vanity Fair, domeniul “oferă un peisaj rural ideal pentru aventuri în aer liber, care poate fi închiriat pentru 4500 de dolari pe săptămână”.

marți, 2 octombrie 2012

OMAGIU ÎN ANUL CARAGIALE-TUDOR GHEORGHE


                       Anul 2012 are un nume  

                    simbolic: „Anul Caragiale” ‎


La 30 ianuarie se împlinesc 160 de ani de la naşterea lui I.L. Caragiale, unul dintre clasicii literaturii române alături de Mihai Eminescu şi Ion Creangă. Tot în acest an, în luna iunie, se vor marca 100 de ani de la moartea marelui dramaturg.
Născut la 30 ianuarie 1852, în satul Haimanale - astăzi I.L. Caragiale.

După debutul în gazetărie de la 21 de ani în revista 'Ghimpele', unde a susţinut rubricile 'Varietăţi' şi 'Una-alta' (1873-1875), a continuat să colaboreze la numeroase publicaţii ale vremii cu cronici dramatice, schiţe, traduceri

Primul volum al lui Caragiale, 'Teatru', prefaţat de Titu Maiorescu, prin studiul său din 1885, 'Comediile d-lui I. L. Caragiale', a apărut în cursul anului 1889. Creator al schiţei în literatura română, a scris numeroase 'Momente' şi 'Schiţe', asemănătoare teatrului, prin fondul lor dramatic şi comic: 'Domnul Goe', 'Vizită', 'Bubico', 'Tren de plăcere', 'Petiţiune', 'Căldură mare', 'Un pedagog de şcoală nouă', 'Ultima oră', 'Inspecţiune', 'High-life', 'Telegrame', 'Justiţie' etc. 

Ca nuvelist, Caragiale a cultivat proza de observaţie psihologică şi naturalistă ('O făclie de Paşti, 'Păcat', 'Două loturi', 'În vreme de război') şi fantastică ('La hanul lui Mânjoală', 'Kir Ianulea'). A tradus din M. Twain, Ch. Baudelaire, E.A. Poe ş.a., iar opera sa a fost, la rândul ei, tradusă în numeroase limbi.
Caragiale este autor și de poezie .

La 9/22 iunie 1912, I.L. Caragiale a încetat din viaţă subit în locuinţa sa de la Berlin din cartierul Schöneberg, bolnav fiind de arterioscleroză. Mai târziu, a fost înmormântat la Cimitirul Bellu din Bucureşti, nu departe de Mihai Eminescu. A fost ales membru de onoare post-mortem al Academiei Române (28 oct. 1948).
Cortegiul funerar, format la biserica Sf. Gheorghe, a făcut un ocol prin faţa Teatrului Naţional şi a continuat apoi drumul până la cimitir, în fruntea miilor de bucureşteni care au luat parte, la această solemnitate aflându-se toţi marii scriitori ai timpului: Al. Vlahuţă, Mihail Sadoveanu, Emil Gârleanu, Cincinat Pavelescu, Şt. O. Iosif, O. Densuşianu, Corneliu Moldovan, Delavrancea, Sandu Aldea, N.D. Cocea şi alţii.
 În toamna acestui an cunoscutul rapsod TUDOR GHEORGHE –(a întâmpinat foarte multe oprelişti din partea regimului comunist, fiindu-i interzis să concerteze un deceniu, până la Revoluţia română din 1989. Artistului i-au fost cenzurate spectacolele, iar în anul 1979, i-a fost interzis să concerteze imediat după premiera spectacolului “Pe-un franc poet”. După revoluţie Tudor Gheorghe a revenit în forţă.)”,  a inițiat o serie de spectacole prin orașele României  în care va interpreta folk  multe dintre poeziile lui I.L. Caragiale. Un gest frumos și un omagiu adus marelui dramaturg.

luni, 1 octombrie 2012

EVENIMENTE ALE BIBLIOTECII JUDEȚENE ”ȘTEFAN BĂNULESCU”- JUD. IALOMIȚA





Activități atractive, interesante ,diversificate oferă anual acest eveniment organizat de Biblioteca Județeană.