joi, 31 iulie 2014

ZIUA IMNULUI NAŢIONAL 29 IULIE 2014



                     După prezentarea unui material pe care-l veţi putea citi mai jos copiii prezenţi la activitate au citit poezii patriotice de V.Alecsandri, G.
Coşbuc, M. Eminescu şi am intonat imnul naţional.


















             29    IULIE ZIUA IMNULUI NAŢIONAL


Data de 29 iulie a fost proclamată, în conformitate cu Legea nr. 99/1998, Ziua Imnului Naţional al României - 'Deşteaptă-te române!', simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848.
Prin imn se înțelege un anumit tip de cântec solemn, de obicei religios, compus anume pentru a admira, prețui, lăuda, adora sau ruga, adresat, de cele mai multe ori, unei zeități, unei figuri importante istorice, mitologice sau religioase, adeseori chiar unei țări, atunci când cântecul este un simbol național (vezi, articolul Imn național). Cuvântul „imn” derivă, în toate limbile moderne, din greaca veche, din cuvântul μνος hymnos, care însemnă „cântec de laudă”, care la rândul său este derivat din rădăcina proto-indo-europeană *sh2em-, „a cânta”, fiind conectat cu cuvântul din hitită amai, „el cântă”, și cuvântul sāman, însemnând „cântec” în limba sanscrită.[1] Definitia imnului: Imnul este o poezie lirica inchinata unei personalitati, unei idei marete, unui sentiment nobil.
“Poemul „Un răsunet” al lui Andrei Mureșanu, redactat și publicat în timpul Revoluției de la 1848, a fost pus pe note în ziua în care autorul l-a recitat câtorva prieteni brașoveni, fiind cântat pentru prima oară la Brașov, într-o grădină din Șchei, și nu în data de 29 iulie 1848 la Râmnicu Vâlcea, așa cum este îndeobște cunoscut (deși nu se precizează care era acel cântec patriotic, cântat de cei prezenți, s-a presupus fără dovezi că era vorba despre acesta).
Timp de câ
țiva ani „Deșteaptă-te, române!” a fost și imnul național al Moldovei, dar a fost înlocuit în 1994 cu „Limba noastră”.
Pentru o vreme, a fost de asemenea imn național al Republicii Democratice Moldovenești (1917 - 1918) și al Republicii Moldova (1991 - 1994). Melodia imnului a fost compusă de Anton Pann, iar versurile și aranjamentul aparțin lui Andrei Mureșanu (1816 - 1863), poet de factură romantică, ziarist, traducător, un adevărat tribun al epocii marcate de Revoluția de la 1848.
Conţinutul profund patriotic şi naţional al poeziei a fost de natură să însufleţească numeroasele adunări ale militanţilor paşoptişti pentru drepturi naţionale, mai ales din Transilvania, Nicolae Bălcescu numind acest imn 'o adevărată Marsilieză românească'.


La 29 iulie 1848, in parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, în faţa unei numeroase asistenţe, după ce s-a citit noua Constituţie, un grup de tineri, avându-l în frunte pe Anton Pann, a intonat imnul Revoluţiei paşoptiste “Deşteaptă-te, române”, devenit după Revoluţia anticomunistă din 1989 imnul naţional al României.
Ziua Imnului național - "Deșteaptă-te, române!", sărbătorită, anual, începând din 1998, ca urmare a unei hotărâri a Senatului României, din 18 mai 1998.
Interzis  de regimurile totalitare, timp de aproape o jumătate de secol, 'Deşteaptă-te române!' a fost ales imediat după decembrie 1989 Imnul Naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991.
Vechime are şi “Deşteapă-te, române!”. Dar, imn este de 23 de ani. Înainte, am cântat “Trei culori”, “Te slăvim, Românie”, “Zdrobite de cătuşe”. În doar 64 de ani. Suferim de instabilitate? Posibil… 

Conform Constituţiei României, Imnul Naţional este considerat simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului.





luni, 28 iulie 2014

27 IULIE 2014-SFINȚIREA TROIȚEI DE LA DRDU-SNAGOV CU HRAMUL SF. NECTARIE



ȘI A VENIT ZIUA  A ȘAPTEA..




DRIDU -SNAGOV veche așezare pe aceste meleaguri ,dovadă biserica din lemn monument istoric ctitorit la 1764 de către Neagu Căpitanul, a fost parcă motivul care a determinat fam. Nan :Constantin,Florin, Silviu  și Rodica fostă Dedu din partea locului, să construiască în acest sat o Troiță întro intersecție de drumuri și în colțul casei lor de vacanță, ca loc de închinăciune ,reculegere, respect și sfințenie în numele Sf. Nectarie ocrotitorul și rugătorul pentru sănătatea și bună starea oamenilor.Acesta este motivul pentru care azi scriem despre acest eveniment de la care vă prezentăm imagini alăturat.
Troița este situată în preajma locului unde s-a aflat Biserica Sf. Parascheva ,înainte de a fi mutată unde se află astăzi,  în centrul satului. Odată cu barajul construit pe râul Ialomița biserica a trebuit mutată .Iată că o troiță străjuiește aproape de locul fostei așezări a MONUMENTULUI ISTORIC -BISERICA DRIDU-SNAGOV








SFINŢIREA TROIŢEI  DE LA DRIDU-SNAGOV


ÎNCHINATĂ SFÂNTULUI NECTARIE
27 IULIE 2014 
Suntem aici să participăm la Sfinţirea  acestei Troinţei  construită  de familia Nan - împreună cu un grup de eleve îmbrăcate în frumosul nostru port popular, din respect pentru tradiţie şi pentru evenimentul care are loc aici astăzi; cu scopul de a populariza şi de a face cunoscută manifestarea prin mijloacele de care dispune biblioteca.
Troitele sunt întâlnite astăzi atât la sat cât şi la oraş. Construcţii simple sau din contră complicate şi pretenţioase, apar la capăt de localitate, lânga o fântană, la intersecţii de străzi şi drumuri în cutea bisericii sau lângâ o casă.
Evenimentul cultural, religios şi de tradiţie din viaţa comunităţii noastre respectiv a ţăranului român, care îşi pune speranţa pentru realizări,sănătate,înţelegere şi bună stare în sfinţii noştri, cărora le ridicăm  locuri de închinăciune şi reculegere,  trebuie respectat cu sfinţenie şi smerenie.

De acee vă invităm să participaţi la slujba de sfinţire a acestei  troiţe nu înainte de a mulţumi celor care au iniţiat şi realizat acest proiect fam. Nan.

miercuri, 23 iulie 2014


VASILE ALECSANDRI, poetul celebrat pe 21 iulie de Google la 193 de ani de la naştere, este cel care a publicat pentru prima dată balada Mioriţa, devenit ulterior un simbol al românilor.
Creaţia logoului dedicat lui Vasile Alecsandri este semnată de artistul Roman Tolici.În logoul dedicat lui Vasile Alecsandri, imaginea acestuia apare suprapusă peste literele cuvântului "GOOGLE".
Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.
Motorul de căutare GOOGLE alege rar să omagieze o personalitate din România, modificându-şi logoul în acest sens. În galeria logourilor dedicate României în ultimii ani s-au numărat Constantin Brâncuşi, George Enescu, I.L. Caragiale, Sergiu Celibidache, Emil Racoviţă, Maria Tănase, Mărţişorul şi Ziua Naţională a României.

Locul nașterii sale este incert, deoarece nașterea s-a petrecut în timpul refugiului familiei Alecsandri în munți din calea armatei lui Alexandru Ipsilanti. Se consideră că s-a născut undeva pe raza județului Bacău. Și-a petrecut copilăria la Iași și laMircești, unde tatăl său avea o moșie și unde a revenit pe întreaga durată a vieții sale să-și găsească liniștea.
Cu ocazia serbărilor de la Putna din 1871, poetul trimite două cântece care au însuflețit marea masă de oameni: Imn lui Ștefan cel Mare și Imn religios cântat la serbarea junimei academice române
A fost unul dintre fruntașii mișcării revoluționare din Moldova, redactând împreună cu Kogălniceanu și C. Negri Dorințele partidei naționale din Moldova, principalul manifest al revoluționarilor moldoveni.

În această zi importantă pentru cultura românească și în biblioteca DRIDIH,  am marcat acest eveniment prinprezentarea de date despre scriitor și  lecturarea de poezii ale autorului: La moartea lui Nicolae Bălcescu, Peneș Curcanul, Doina, Andrii-Popa, Deșteptarea României, Steluța.











miercuri, 2 iulie 2014

LA CULES DE SÂNZIENE

Luni 30 iunie am mers la cules de sânziene cu o parte din participanţii la acţiunea dedicată ,,Drăgaicei şi zilei drapelului naţional., spectacol prezentat la Căminul cultural. Astăzi ne-am mobilizat şi am plecat spre locul cu o mare încărcătură istorica LA METEREZE, unde se pare s-au desfăşurat bătălii între Matei Basarab şi Vasile Lupu. Este zonă în care s-au făcut importante descoperiri arheologice legate de CULTURA DRIDU.
Acolo am mers cu elevi din Dridu, unde în preajmă se află *Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului*,am vizitat pădurea Leasa după care am cules sânziene; a fost tare plăcut ,  copiii s-au bucurat de mica excursie organizată de bibliotecvă. Un dar de vacanţă pentru ei şi o acţiune a bibliotecii tot odată.