luni, 31 octombrie 2011

HRAMUL BISERICII DRIDU-MOVILA 26 OCT.Sf.DUMITRU

Tot in luna octombrie se sarbatoreste si hramul bisericii Dridu-Movila pe data de 25 de ziua sfantului Dumitru. Voi prezenta cateva imagini si de la acest eveniment religios.

Hramul bisericii Dridu Snagov- Sfanta Paraschiva 14 oct.2011


Ziua de 14 octombrie este o dată deosebita pentru enoriasii bisericii Dridu-Snagov, deoarece are ca parton protector pe Sfanta mucenică Paraschiva și cu acest prilej este hramul bisericii.







BISERICA VECHE DIN LEMN
„SFANTA CUVIOASA PARASCHIVA”

Dovadă a vechimii localităţii Dridu, a satului Dridu-Snagov, monument istoric inclus în categoria A de importanţă naţională, biserica din lemn a fost ctitorită în anul 1782 de către căpitanul Neagoe în timpul domniei lui Alexandru Ipsilanti după cum menţionează pisania.

Biserica din lemn, monument istoric şi de artă populară , este realizată din bârne, are formă de navă , cu absinta altarului nedecroşată , integrându-se în planul arhaic al bisericilor româneşti din lemn. Dispune astăzi de pridvor deschis, pronaos, naos şi altar. Acoperişul a fost la început din şiţă şi şindrilă.

Cu ocazia construirii barajului de la Dridu, între anii 1981-1987 când se afla în pericol de distrugere datorită, lucrărilor de amenajare a barajului de pe râul Ialomiţa, biserica din lemn a fost strămutată în centrul satului Dridu-Snagov, pe o fundaţie care de fapt se vroia tot biserică nou construită. Fragmente din fresca originală se află în expoziţia „ Mărturii de artă şi cultură ortodoxă” deschisă la Muzeul Judeţean Ialomiţa.

Actualmente biserica se află într-o stare de conservare bună, a fost recondiţionată în mai multe rânduri în anii 1834, 1879, 1895 şi 1964 când, s-au efectuat restaurări şi întăriri îndeosebi la altar şi la acoperiş; mai păstrează o parte din stâlpii originali şi este folosită de către enoriaşi şi astăzi.

De remarcat colecţia de cărţi bisericeşti , păstrată în pronaos, pe rafturi, colecţie ce include 15 cărţi de la mijlocul secolului al XIX-lea între care se remarcă: Mineiul şi Triodul, ambele tipărite la anul1852, sub păstorirea I.P.S. Nifon al Ungrovlahiei.

Interiorul bisericii nu este împodobit cu pictură în frescă, dar în altar se păstrează valoroase tablouri de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi din secolul al XIX-lea :Maica Domnului cu pruncul (pe lemn) Iisus Hristos Pantocrator (pânză pe lemn), Sfântul Nicolae şi Sfântul Dumitru (pânză pe lemn ).

Acest monument de la Dridul Snagovului, reprezintă fără îndoială unul dintre cele mai de seamă realizări ale arhitecturii populare ialomiţene, o creaţie ce aşteaptă încă să fie pusă în valoare.


ZIUA BIBLIOTECII 28 OCT 2011

Am sarbatorit vineri * Ziua Bibliotecii Dridih * v-am prezentat anterior programul care a constat in
-Discutii libere cu utilizatori despre rolul bibliotecii pe tema -Biblioteca loc de informare univers al cunoasterii. Locul ce ofera hrana pentru creier, minte ,suflet si inima a avut azi ocazia sa gazduiasca si o expozitie de caricatura a lui,, Stop`s ,, pe care o puteti vedea pe picasa web care va va delecta cu aluziile din desene si cu ,calitatea schitelor. A fost alaturi de noi din partea Bibliotecii Judetene colega Ecaterina Florea care este de origine din Dridu, a fost placut impresionata si emotionata alaturi de cititori din Dridu, adulti si copii. Deasemenea am avut in program si o sceneta ,, Five o`clock,,interpretata de elevi dupa care cateva fete au dansat pe ritmuri de muzica. A urmat premierea utilizatorilor adulti fideli ai bibliotecii si a elevilor care au participat la programul ,,Bibliotecar pentru o zi,,Din partea primariei a participat D-na Contabil Aurica Trifu.

marți, 25 octombrie 2011

Programul pentru Ziua Bibliotecii






VINERI 28 OCTOMBRIE 2011 LA SEDIUL BIBLIOTECII




marți, 18 octombrie 2011

Cea mai mică biblie în România









Mi s-a părut interesant de postat așa o informație.

„Cea mai mică Biblie din lume, care se poate citi doar cu ajutorul unui microscop, este ex­pu­să, începând cu 16 octombrie, la Bastionul Croitorilor din Cluj-Na­poca, în cadrul unei expoziţii care re­u­neş­te peste 250 de exemplare de Biblie, unele datând din secolul al XVII-lea. „Un exemplar al Bibliei pe folie de 3 pe 4 centimetri a fost dus de astronauţii care au ajuns pe Lună. Este cea mai mică Biblie din lume şi avem şi un microscop la Basti­o­nul Croitorilor pentru ca vizitatorii expoziţiei să poată citi din ea”, a precizat Szentagotai Lorant, unul dintre organizatori. Expoziţia va fi deschisă până duminică.„ (Articol preluat din Jurnalul național)


luni, 17 octombrie 2011

IMPRESII de la SALONUL ANUAL de CARTE - BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ








Am participat joi 13 octombrie la una dintre manifestările ocazionate de ampla acțiune -Salonul de carte 2011. Tema acțiunii- Un scriitor pentru eternitate- cu invitați deosebiți. D-l Ioan Radu Văcărescu președintele USR- Filiala Sibiu, care m-a impresionat prin câte lucruri a descoperit despre Ștefan Bănulescu, d-lui alegând ca teză de doctorat opera acestui scriitor ialomițean, știut fiind faptul că Sibiul, a rămas în mintea tuturor ca și capitală Europeană din anul 2007 și câtă încărcătura culturală există în Ardeal. Alegerea ne-a flatat profund precum și discuția în sine.Deasemenea a fost și d-l Dragoș Varga director al Revistei de mare cultură Transilvania și deși cei doi par un pic rivali sunt de-a dreptul prieteni, un lucru de remarcat în zilele noastre. Deasemenea s-a lansat cartea foarte utilă pentru bibliotecari *Ghid de bune practici în situații de RISC pentru uzul bibliotecilor publice *cu sponsorizare BIBLIONET și ANBPR printre autori și invitați fiind d-l Marcel Chiranov reprezentant Fundația IREX și d-na Corina Ciuraru Biblioteca Județeană Panait Istrati Brăila.
Tot cu acest prilej colega noastră bibliotecara EcaterinaFlorea (drideancă de a noastră pe care o felicităm) a prezentat un material scris personal și publicat în revista Apollon în luna septembrie 2011 cu ocazia aniversării scriitorului.

joi, 6 octombrie 2011

Din trecutul localității Dridu

Ne apropiem de ziua când sărbătorim Ziua Bibliotecii -28 octombrie -data când a fost atestată documentar localitatea în anul 1464 (547de ani de existență). Cu această ocazie voi posta câteva fotografii care atestă vechimea localității. Sunt fotografii cu obiecte descoperite cu ocazia săpăturilor arheologice desfășurate la Dridu ( LA Metereze și Lacul Comana)expuse în incinta Muzeului județean Ialomița.