Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii are de regula loc în prima zi de Vineri a Săptămânii Luminate(primele 7 zile de la Înviere), astfel că data acestei sărbători se schimbă mai mereu. Potrivit legendelor biblice, Leon Cel Mare ar fi intâlnit într-o pădure un orb care i-ar fi cerut apă. Se spune că imediat dupa ce orbul ar fi cerut apa, Maica Domnului i s-ar fi aratat lui Leon si l-ar fi îndemnat sa dea curs cererii. Cum în preajma locului respectiv era un izvor, Leon i-ar fi dat apă orbului, care prin minune – ulterior atribuită Maicii Domnului – s-a vindecat chiar în acel moment şi a început să vadă.
Ulterior, Leon cel Mare ajunge episcop al Romei, iar pentru a multumi Maicii Domnului pentru minunea la care a luat parte, a construit o biserică în numele ei, biserica încă se mai poate vedea pe teritoriul Istanbulului de azi. Situată în actualul cartier Vlaherne, este locul în care s-au petrecut cele mai multe minuni din spaţiul oriental: oamenii care i-au călcat pragurile fie şi-au aflat vindecarea dintr-o boală grea – asa cum de altfel, a păţit şi împăratul Justinian – fie au scăpat mai usor de necazurile care se abătuseră peste ei.
Traditii de Sarbatoarea Izvorului Tamaduirii
Ca ţară predominant crestin-ortodoxa, România a dezvoltat în timp îndeosebi în zona rurală, o serie de tradiţii care încă se mai practică în ziua de Izvorul Tămăduirii. Dintre ele, cel mai popular e cel al sfiinţirii apei, obicei care se practică în fiecare biserică aparţinand cultului ortodox, indiferent de locul unde este amplasată – fie la oraş sau la sat. Se spune că cei care beau apa sfintită în aceasta zi, se înzdrăvenesc şi sunt protejati de boli pentru un an întreg.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu