I- 9 MAI 1877 INDEPENDENȚA ROMÂNIEI
În data de 9 mai 2013 se împlinesc 136 de ani de când România şi-a câştigat independenţa. Atunci, sesiunea extraordinară a Adunării Deputaţilor a proclamat independenţa de stat a României.
Cel care a citit Declaraţia de Independenţă a României în Adunarea Deputaţilor este Mihail Kogălniceanu. România a semnat, în data de 4 aprilie 1877, Convenţia cu statul rus în contextul în care în Balcani se prefigura conflictul dintre Imperiul otoman şi cel Ţarist.
II- 9 MAI -În data de 9 mai 1945, la cartierul general sovietic din Berlin a fost semnat actul de capitulare necondiţionată a Germaniei, act care a marcat sfârşitul celui de–al doilea război mondial pe teatrul european de război, considerat a fi cel mai mare şi mai ucigător război neîntrerupt din istoria omenirii.
(În noaptea de 8 spre 9 mai 1945, la câteva minute după miezul nopţii, mareşalul Keitel, şeful Înaltului Comandament al Armatei Germane, semna, într-o vilă dintr-o suburbie a Berlinului, devenită cartierul general al mareşalului Jukov, actul capitulării. Tot la 9 mai, începând din 1985, se sărbătoreşte Ziua Europei. Nefericită asociere!)
Al Doilea Război Mondial a provocat moartea directă sau indirectă a peste 70 de milioane de oameni, aproximativ 3% din populaţia mondială de la acea vreme, alte zeci sau sute de milioane de oameni fiind răniţi sau rămânând infirmi.
III- 9 MAI- începând din 1985, se sărbătoreşte ZIUA EUROPEI.
Pe continentul european, ziua europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Sunt două date pentru sărbătorirea acestei zile: 5 mai pentru Consiliul Europei și 9 mai pentru Uniunea Europeană (UE). Pentru UE, această zi este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman.9 mai: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al doilea război mondial.
La 1 ianuarie 2007, Bulgaria şi România au fost ultimele ţări care au aderat la Uniunea Europeană. Decizia serbării anuale a Zilei Europei, la data de 9 mai, a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu