joi, 5 august 2010

Trecutul localitații noastre este unul demonstrat cu dovezi .Iată un artocol din ziarul Ialomița ce are ca temă * Meterezele*

„ LA METEREZE”- CEA MAI VECHE AȘEZARE IALOMIȚEANĂ”

Situată pe o mirifică vatră pustnicească,bogată în vechi mărturii de viață creștină românească, trăgându-și seva istoriei din negura vremii, zona cunoscută sub denumirea de “La Metereze” este una dintre cele mai vechi așezări ialomițene. Rezervatia arheologica Dridu protejează zona în care au fost identificate așezări din Epoca Fierului, 1467 Radu cel Mare întăreste mânăstirea Snagov-Dridu, iar în 1522 Radu de la Afumați, sprijinit de Ioan Zapolia poartă lupte cu Vladislav. Cercetarile arheologice completează și intăresc datele furnizate de documentele vremii care arată, fără tăgadă, o intărire intense în Epoca Feudală pe aceste locuri, aflate la confluenta Ialomitei cu Prahova, vegheate de valorile arheologice, Crucea din Balui și La Metereze. Pe aceste miricife locuri, cu binecuvnntarea Prea Fericitului Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române si cu purtarea de grija a PS Episcop Nifon si a PS Damaschin, episcopul Sloboziei si Calarașilor, au început în anul 1993 lucrările de înaltare a Sfintei Mânăstiri „Acoperamantul Maicii Domnului-Dridu”. S-au ridicat datorită grijii și osârdiei zilnice a monahiei Haraga Gabriela-Maria, din ascultarea duhoviceasca a monahului Paisie Olaru de la Neamț, biserica de lemn cu hramul Sf. Arhangheli Mihail si Gavril. În jurul bisericuței s-au construit chilii si clădiri anexe gospodărești, ateliere de pictură pe sticlă si lemn, croitorie si broderie, toate acestea fiind ridicate pe terenul donat de monahia Serafima Sofia. Toate au fost posibile datorită lucrării Dumnezeiesti a acestor locuri și a râvnei deosebite pline de responsabilitate duhovnicească a monahiei Haraga Gabriela Maria (maica staretă), a diaconului Gherontie Haraga de la Mânăstirea Sf. Nicolae Sitaru, maicii Haraga Iuliana, dimpreună cu Haraga Gheorghe, Haraga Constantin, fiind o cititoare a familiei Haraga, si a inimilor jefuitoare si iubitoare de Dumnezeu care a sprijinit din plin această initiativă. Astfel o prea frumoasă biserică de căramidă pictată de pictorul băcăuan Dumitru Macovei a fost ridicată si dotată, respective cu catapeteasmă, picturi, icoane, pe propria cheltuială de ctitorii Steluța si Dumitru Irinescu, mari iubitori de Dumnezeu.
Sf. Manastire Acoperământul Maicii Domnului-Dridu creează prin prezenta sa un mic paradis pentru toti care vin zilnic sa-si ostoiască setea veșnic nepotolită după Dumnezeu, chemându-L cu credință, dragoste si recunostință pe Întâiul Lor Părinte Sufletesc.

PETRONELA MORARU

Ziarul- IALOMITA MARTI 12 IUNIE 2007

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu