luni, 31 octombrie 2011

Hramul bisericii Dridu Snagov- Sfanta Paraschiva 14 oct.2011


Ziua de 14 octombrie este o dată deosebita pentru enoriasii bisericii Dridu-Snagov, deoarece are ca parton protector pe Sfanta mucenică Paraschiva și cu acest prilej este hramul bisericii.







BISERICA VECHE DIN LEMN
„SFANTA CUVIOASA PARASCHIVA”

Dovadă a vechimii localităţii Dridu, a satului Dridu-Snagov, monument istoric inclus în categoria A de importanţă naţională, biserica din lemn a fost ctitorită în anul 1782 de către căpitanul Neagoe în timpul domniei lui Alexandru Ipsilanti după cum menţionează pisania.

Biserica din lemn, monument istoric şi de artă populară , este realizată din bârne, are formă de navă , cu absinta altarului nedecroşată , integrându-se în planul arhaic al bisericilor româneşti din lemn. Dispune astăzi de pridvor deschis, pronaos, naos şi altar. Acoperişul a fost la început din şiţă şi şindrilă.

Cu ocazia construirii barajului de la Dridu, între anii 1981-1987 când se afla în pericol de distrugere datorită, lucrărilor de amenajare a barajului de pe râul Ialomiţa, biserica din lemn a fost strămutată în centrul satului Dridu-Snagov, pe o fundaţie care de fapt se vroia tot biserică nou construită. Fragmente din fresca originală se află în expoziţia „ Mărturii de artă şi cultură ortodoxă” deschisă la Muzeul Judeţean Ialomiţa.

Actualmente biserica se află într-o stare de conservare bună, a fost recondiţionată în mai multe rânduri în anii 1834, 1879, 1895 şi 1964 când, s-au efectuat restaurări şi întăriri îndeosebi la altar şi la acoperiş; mai păstrează o parte din stâlpii originali şi este folosită de către enoriaşi şi astăzi.

De remarcat colecţia de cărţi bisericeşti , păstrată în pronaos, pe rafturi, colecţie ce include 15 cărţi de la mijlocul secolului al XIX-lea între care se remarcă: Mineiul şi Triodul, ambele tipărite la anul1852, sub păstorirea I.P.S. Nifon al Ungrovlahiei.

Interiorul bisericii nu este împodobit cu pictură în frescă, dar în altar se păstrează valoroase tablouri de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi din secolul al XIX-lea :Maica Domnului cu pruncul (pe lemn) Iisus Hristos Pantocrator (pânză pe lemn), Sfântul Nicolae şi Sfântul Dumitru (pânză pe lemn ).

Acest monument de la Dridul Snagovului, reprezintă fără îndoială unul dintre cele mai de seamă realizări ale arhitecturii populare ialomiţene, o creaţie ce aşteaptă încă să fie pusă în valoare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu