joi, 16 mai 2013

10 MAI ZIUA REGALITĂȚII


Majestatea Sa Carol I, rege al României, principe de Hohenzollern-Sigmaringen,  (n. 20 aprilie 1839,  - d. 10 octombrie 1914Sinaia) a fost domnitorul, apoi regele României, care a condus Principatele Române și, apoi România, după abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza. Din 1867 a devenit membru de onoare al Academiei Române, iar între 1879 și 1914 a fost protector și președinte de onoare al aceleiași instituții.
În cei 48 de ani ai domniei sale (cea mai lungă domnie din istoria statelor românești), Carol I a obținut independența țării, căreia i-a și crescut imens prestigiul, a redresat economia și a pus bazele unei dinastii. A construit în munții Carpați castelul Peleș, care a rămas și acum una dintre cele mai vizitate atracții turistice ale țării. După războiul ruso-turc (1877-1878), România a câștigat Dobrogea, iar Carol a dispus ridicarea primului pod peste Dunăre, între Fetești și Cernavodă, care să lege noua provincie de restul țării.
ZIUA REGELUI 10 mai era, până la venirea comuniştilor la putere, ziua naţională a României.

La 20 iulie se implinesc 80 de ani de la moartea Regelui Ferdinand I. Carol I l-a desemnat moştenitor al tronului in 1889. RomÂnii l-au primit cu simpatie pe chipeşul ofiţer prusac care părea mai puţin distant şi autoritar decăt unchiul său. În timpul domniei lui, începute în 1914, s-au realizat Statul Naţional Unitar, reformele electorală şi agrară şi s-a dat ţării Constituţia din 1923. 

Majestatea Sa Carol al II-lea, rege al Românieiprincipe de Hohenzollern-Sigmaringen (n. 15 octombrie 1893 - d. 4 aprilie 1953) a fost rege al României între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940, când a trecut prerogativele sale regale în favoarea fiului său Mihai. Carol este fiul cel mare al regelui Ferdinand al Românieiși al soției sale regina Maria. Cunoscut și sub numele de Carol Caraiman, nume ales de tatăl său Ferdinand și folosit de Carol după ce a fost dezmoștenit și radiat din Casa Regală a României (între 1925 și 1930), în urma renunțării lui Carol la calitatea de prinț moștenitor.

ZIUA REGELUI Ziua Regalităţii e un moment de sărbătoare şi pentru ultimul monarh al României, Regele Mihai. Timp de 45 de ani, Mihai I a sărbătorit această zi în exil.

 CEI PATRU  REGI CARE AU CONDUS ROMÂNIA:CAROL I, FERDINAND, CAROL al lI-lea MIHAI I

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu