marți, 1 martie 2016

ȘEZĂTOARE DE DRAGOBETE

                      

                                24 FEBRUARIE SĂRBĂTOAREA 

                PRIMĂVERII ȘI A    DRAGOSTEI LA ROMÂNI

                              ”Dragobetele - iubirea ca un joc navalnic

                                Dragobetele sarbatoarea tineretii si a iubirii! 

                                           Dragobetele saruta fetele!"

 Biblioteca a sărbătorit această frumoasă sărbătoare într-un mod tradițional aducând în actualitate activități de demult petrecute în satele românești.

Într-un decor adecvat momentului *Atelierul  La Metereze* de produse tradiționale ,țesături și alte realizări manuale am organizat o frumoasă șezătoare de Dragobete.
Un grup de 15 elevi care s-au pregătit pentru acest eveniment.Programul a inclus poezii de primăvară, coruri ,cântece de muzică populară în ton cu momentul,dansuri populare și o șezătoare unde s-au spus zicători, proverbe și ghicitori.
Mulțumim primarului care ne-a susținut activitatea și ne-a ajutat să o desfășurăm în condiții bune.Mulțumim gazdelor(fetele de la atelier) care ne-au permis să desfășurăm activitatea altfel decât în bibliotecă. Mulțumim și celor prezenți de la WORLD VISION reprezentatele pe localitate. 

Despre dragobete informații care au fost împărtășite cu această ocazie elevilor de către alți elevi.

Dragobetele este o fiinta mitologica, fiul chipes si focos al babei Dochia, echivalentul zeului Cupidon al latinilor si Eros al grecilor. Daca Sfântul Valentin este un martir, asociat cu iubirea ideala si sufletul pur, Dragobete aminteste de sângele mai clocotitor al românului. Nu degeaba mai este supranumit si Navalnicul, zeul care oficia nuntile între animalele pamântului.

 Dragobetele se sarbatoreste la data de 24 februarie, moment în care se credea ca începe cu adevarat primavara, când ursii ies din hibernare si pasarile dau startul ritualurilor de împerechere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu