joi, 31 mai 2012
DONAŢIE DE CARTE
Am primit o donaţie de100 de cărţi oferită de familia Stănescu, urmaşi ai familiei de cadre didactice Chiţulescu Veta şi Alexandru, drideani care au predat multor generaţii de elevi iar mie ,bibliotecarei d-l Chiţulescu, mi-a fost diriginte.Mulţumim pentru publicaţiile oferite de familia Stănescu,sunt cărţi de mare valoare, dicţionare,biografii,critică literară, beletristică,cărţi de specialitate din industria petrolului atât în limba română dar şi în limbi străine.
miercuri, 30 mai 2012
luni, 28 mai 2012
Noaptea lui 27 mai 1821 a rămas în istorie ca data la care Tudor Vladimirescu, prins în urma unei trădări, a fost ucis de șefii eteriștilor la Târgovişte, din ordinul lui Alexandru Ipsilanti.
Figură centrală a revoluției de la 1821, Tudor Vladimirescu a fost îndrăgit de popor, sustinut si aclamat drept conducătorul – pentru scurt timp – al Valahiei, sub numele de „domnul Tudor” – deși el nu a intenționat să fie “domn”, domnitor, în accepția de atunci a termenului. Răscoala condusă de el a fost înfrântă dar, paradoxal, una dintre cele mai importante revendicări ale revoluționarilor și-a găsit împlinirea: din anul urmator, jugul domniilor fanariote a fost înlăturat, iar Principatele Române au dobândit “domni pământeni”. Revendicările revolutionarilor au fost cuprinse în cunoscuta Proclamație de la Padeș, dar și în scrisori adresate Înaltei Porți, în care se cereau îmbunătățiri sociale și schimbări politice în ceea ce priveste numirea conducătorilor Țării Românești.
OMAGIEREA - ZILEI EROILOR - ÎN BIBLIOTECĂ
Ora 17 -biblioteca Dridih-seară de poezie patriotică dedicată eroilor căzuţi pentru apărarea României de-a lungul veacurilor. -ÎNĂLŢAREA DOMNULUI-
joi, 24 mai 2012
ÎNĂLȚAREA DOMNULUI- ZIUA EROILOR 24 MAI 2012

marți, 22 mai 2012
ARTA CONVERSATIEI-
Un roman devorat de multe generații și apreciat înainte și după 1989
romancieră română.
Este
soția poetului și traducătorului Romulus Vulpescu.
Cel mai cunoscut roman al ei este Arta conversației, care a
reușit să ajungă best-seller înainte
de
1989.
Citate
din roman:
Iertarea nu schimbă şi nu şterge faptele.
Ileana Vulpescu în Arta conversaţiei
Mai schimbător decât sufletul omului,
decât concepţiile sale şi
decât
vremea nu e nimic.
Ileana Vulpescu în Arta conversaţiei
Când vorbeşti despre tine este imposibil să te desparţi, să te
"filtrezi" de alţii, într-atât viaţa noastră este împletită cu a
altora, dependentă de ea. Viaţa fiecăruia dintre noi este, faţă de oamenii
care-o determină, ca un râu, în raport cu bolovanii pe care-i duce cu el la
vale.
Ileana Vulpescu în Arta conversaţiei
Lucrări scrise înainte
Arta compromisului (roman) ,
Sărută pământul acesta (roman)
Rămas-bun casei părintești (roman),
și după 1989
- De-amor, de-amar, de inimă albastră, 2005;
- "Viață, viață, legată cu ață" (roman), Editura Tempus, Ploiești, 2007;
- "Pe apa sâmbetei" (roman), Editura Tempus, Ploiești, 2009;
- "Nota informativa batuta la masina" (roman), Editura Tempus, Ploiești, 2011;
miercuri, 16 mai 2012
Omagiu MARIN PREDA-16 MAI 1980

În 1974 este ales membru corespondent al Academiei Române.
În 1980, la editura pe care o conducea, publică ultimul său roman: Cel mai iubit dintre pământeni. O lună mai târziu este ales deputat în Marea Adunare Națională (parlamentul). Între 1975 și 1980 locuiește în București pe strada (pictor) Alexandru Romano nr.21.
Pe 16 mai 1980 moare la vila de creație a scriitorilor de la Palatul Mogoșoaia.
Lista selectivă a operelor antume
- 1948 - Întâlnirea din pământuri, roman
- 1949 - Ana Roșculeț
- 1952 - Desfășurarea
- 1955 - Moromeții, roman, volumul I
- 1956 - Ferestre întunecate
- 1959 - Îndrăzneala
- 1962 - Risipitorii, roman
- 1967 - Moromeții, roman, volumul II
- 1968 - Intrusul, roman
- 1972 - Imposibila întoarcere, roman
- 1972 - Marele singuratic, roman
- 1973 - Întâlnirea din pământuri, roman (ediția a 2-a)
- 1975 - Delirul, roman
- 1977 - Viața ca o pradă, roman
- 1980 - Cel mai iubit dintre pământeni, roman
[modificare]Traducător
Marin Preda a tradus din operele lui Dostoievski.
RĂPIREA BASARABIEI
Ce
reprezenta Basarabia la 1812? În primul rând, o asemenea regiune nici nu
exista. Acel sector din sudul provinciei pruto-nistrene, numit Basarabia, cel
mai probabil după numele dinastiei muntene care ar fi stăpânit, scurt timp,
gurile Dunării, nici nu mai era menţionat în izvoare; călătorii ruşi scriau
despre această regiune ca despre una tătărească.
·
200 DE ANI DE LA ANEXAREA
BASARABIEI DE CĂTRE RUŞI (Adevarul )
marți, 15 mai 2012
15 MAI ZIUA DE NAȘTERE A LUI N. GRIGORESCU
15 Mai 1838: S-a născut fondatorul picturii române moderne: Nicolae Grigorescu
Nicolae Grigorescu (n. 15 mai 1838, Pitaru, judeţul Dâmboviţa, m. 21 iulie 1907, Câmpina) este primul dintre fondatorii picturii române moderne, urmat de Ion Andreescu şi Ştefan Luchian, devenit un simbol pentru tinerele generaţii de artişti care, în primele decenii ale secolului al XX-lea, căutau să identifice şi să aducă la lumină valorile profund definitorii ale spiritualităţii româneşti.
După o timpurie ucenicie (1848-1850), în atelierul pictorului ceh Anton Chladek, lucreaza icoane pentru bisericile din Băicoi și mănăstirea Căldărușani. A devenit un model pentru tinerele generaţii, şi este cel mai mare pictor român al secolului al XIX-lea.
După o timpurie ucenicie (1848-1850), în atelierul pictorului ceh Anton Chladek, lucreaza icoane pentru bisericile din Băicoi și mănăstirea Căldărușani. A devenit un model pentru tinerele generaţii, şi este cel mai mare pictor român al secolului al XIX-lea.
luni, 14 mai 2012
14 Mai 1981- Primul şi singurul român care a zburat în spaţiul cosmic:DUMITRU PRUNARIU
14 Mai 1981- Primul şi singurul român care a zburat în spaţiul cosmic: Dumitru Prunariu
12 MAI- ZIUA CURATENIEI
Proiectul „Plan de management şi campanie de informare, educare şi conştientizare privind Situl Natura 2000 Grădiştea-Căldăruşani-Dridu ROSPA0044” este co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operaţional Sectorial - Mediu (POS Mediu) – Management pentru Protecţia Naturii si implementat de Asociaţia Experţilor de Mediu, în parteneriat cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Ilfov şi Asociaţia pentru Protecţia Habitatelor Naturale, în perioada 1.09.2010 – 30.08.2012.
Vedetele sitului
Situl Natura 2000 a fost declarat pentru speciile de păsări, pe care le putem întâlni aici.




joi, 10 mai 2012
- Pe 10 Mai 1866, Carol I a sosit la Bucureşti și au avut loc festivităţile de ȋncoronare prin care a devenit domnitorul României. Titlul său [...]
Elisabeta de Neuwied (cunoscută ca Regina Elisabeta a României)A fost poetă și prozatoare, o admiratoare sinceră a poetului român Mihai Eminescu, pe care l-a recompensat cu ordinul Bene Merenti, însoțit de o importantă sumă de bani. Poetul a refuzat să ridice premiul, profesând opinii antidinastice. Era o pasionată cititoare a poemelor sale, după cum rezultă dintr-o scrisoare trimisă de Titu Maiorescu lui Eminescu.Azilul orbilor „Regina Elisabeta”În 1909, Regina Elisabeta a înființat „Azilul orbilor Regina Elisabeta” pe strada Vatra Luminoasă din București, care funcționează și în prezent, acest centru având un liceu pentru cei cu deficiențe vizuale, o școală postliceală sanitară etc.
Regele Carol a sprijinit acțiunea umanitară a Reginei, adresându-i lui Ion I.C. Brătianu, Președinte al Consiliului de miniștri, pe 26 noiembrie 1909, o scrisoare prin care dorea ca statul să se implice în activitățile acestui așezământ,A scris enorm sub pseudonimul CARMEN SYLVA, peste o mie de poezii, nouăzeci de nuvele strânse în patru volume antologice, treizeci de opere dramatice și patru romane. A scris în limba germană, uneori chiar cu caractere gotice. Opera ei a fost transpusă în limba română de Mihai Eminescu, George Coșbuc, Mite Kremnitz sau Adrian Maniu. Se poate menționa ca un fapt divers că s-a afirmat adesea că poemul Peste vârfuri al lui Mihai Eminescu ar fi doar versiunea modificată în limba română a unui poem scris în limba germană de poeta Carmen Sylva.Perioada domnieiÎncoronareNume completElisabeth Pauline Ottilie Luise zu WiedNăscutăDecedată18 februarie/ 2 martie, 1916PredecesoareSuccesoareCăsătorită cuMoștenitorUrmașiCasa RegalăImn RegalTatăMamăMaria de NassauSemnătura
Abonați-vă la:
Postări (Atom)