joi, 10 mai 2012


  • Pe 10 Mai 1866, Carol I a sosit la Bucureşti și au avut loc festivităţile de ȋncoronare prin care a devenit domnitorul României. Titlul său [...]




    Elisabeta de Neuwied (cunoscută ca Regina Elisabeta a României)   

    A fost poetă și prozatoare, o admiratoare sinceră a poetului român Mihai Eminescu, pe care l-a recompensat cu ordinul Bene Merenti, însoțit de o importantă sumă de bani. Poetul a refuzat să ridice premiul, profesând opinii antidinastice. Era o pasionată cititoare a poemelor sale, după cum rezultă dintr-o scrisoare trimisă de Titu Maiorescu lui Eminescu.
    Azilul orbilor „Regina Elisabeta”
    În 1909, Regina Elisabeta a înființat „Azilul orbilor Regina Elisabeta” pe strada Vatra Luminoasă din București, care funcționează și în prezent, acest centru având un liceu pentru cei cu deficiențe vizuale, o școală postliceală sanitară etc.
    Regele Carol a sprijinit ac
    țiunea umanitară a Reginei, adresându-i lui Ion I.C. Brătianu, Președinte al Consiliului de miniștri, pe 26 noiembrie 1909, o scrisoare prin care dorea ca statul să se implice în activitățile acestui așezământ, 
    A scris enorm sub pseudonimul CARMEN SYLVA, peste o mie de poezii, nouăzeci de nuvele strânse în patru volume antologice, treizeci de opere dramatice și patru romane. A scris în limba germană, uneori chiar cu caractere gotice. Opera ei a fost transpusă în limba română de Mihai Eminescu, George Coșbuc, Mite Kremnitz sau Adrian Maniu. Se poate menționa ca un fapt divers că s-a afirmat adesea că poemul Peste vârfuri al lui Mihai Eminescu ar fi doar versiunea modificată în limba română a unui poem scris în limba germană de poeta Carmen Sylva.


    Perioada domniei
    Încoronare
    Nume complet
    Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Wied
    Născută

    Decedată
    18 februarie/ 2 martie, 1916

    Predecesoare
    Succesoare
    Căsătorită cu
    Moștenitor
    Urmași
    Casa Regală
    Imn Regal
    Tată
    Mamă
    Maria de Nassau
    Semnătura
    SemnaturaElisabeta.jpg

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu