joi, 5 iulie 2012


                            1853-1883   159 de ani dela dispariţie

Astăzi  6 iulie 2012 omagiem un compozitor şi violonist român de marcă. La 30 de ani duce, în lumea nefiinţei, o creaţie neexeprimată pe deplin

Publicat la: 06.07.2012 02:00 | 1 comentariu
Unul dintre compozitorii de renume pe care România i-a avut,  Ciprian Porumbescu a dus numele ţării peste hotare, remarcându-se prin baladele autentice româneşti compuse şi prin sensibilitatea cu care a transmis publicului muzica sa.

S-a născut în 1853 la Şipotele Sucevei într-o familie modestă, dar care s-a îngrijit de aproape de educaţia sa. Ciprian Porumbescu
În anul 1871, cu ocazia serbării a 400 de ani de la zidirea mânăstirii Putna, Ciprian Porumbescu a susţinut un recital care a atras atenţia celor prezenţi, printre care se afla şi Mihai Eminescu, Ioan Slavici, A.D. Xenopol, Nicolae Teclu şi mulţi alţii. Toţi cei prezenţi au fost captivaţi de felul dibace prin care mânuia strunele viorii. Compozitorul a fost surprins de căldura cu care a fost primit şi ascultat, precizând “Acum pot să mor, căci am cântat Daciei întregi“.
Ciprian Porumbescu compune în anul 1880, la Viena, 20 de piese corale şi cântece la unison, reunite înColecţiune de cântece sociale pentru studenţii români. Printre acestea: Cântecul gintei latine”, “Cântecul tricolorului”, şi “Imnul Unirii(Pe-al nostru steag).
Dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale a rămas nemuritoare ,,Balada lui Ciprian Porumbescu

Ciprian s-a stins din viaţă în 1883, sub eforturile zadarnice ale tatălui şi în braţele surorii sale, Mărioara. Tuberculoza l-a răpus la doar 30 de ani.

Sursa -,,Ghimpele,,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu