marți, 10 iulie 2012

ZIUA MONDIALĂ A POPULAȚIEI



Ziua  Mondială a Populatiei- 11 iulie


Calendarul ecologic al lunii iulie marcheaza ziua de 11 cu o conotatie speciala: Ziua Mondiala a Populatiei.
Anul 1974 a reprezentat momentul de debut al consacrarii, la initiativa ONU, a Zilei Mondiale a Populatiei, ca modalitate de a face 
previziuniprivind evolutia locuitorilor Terrei. La acel moment, populatia Globului avea 4 miliarde de locuitori, dar se intrevedea perspectiva cresterii acesteia, situatie ce necesita masuri preventive pentru bunul mers al societatii globale. Cresterea populatiei este considerata una dintre “ranile Terrei”, adica una dintre problemele globale cu impact asupra evolutiei societatii in general, si asupra resurselor naturale in special. Cu cat populatia Globului va creste, cu atat resursele naturale, mai ales cele neregenerabile, vor deveni mai putin indestulatoare pentru toti, iar aglomeratia umana va naste multe situatii de criza.
                 Desigur, exista nuante ale cresterii populatiei pe Glob, in sensul ca in unele tari sporul demografic este mult mai mare decat posibilitatile de satisfacere a nevoilor de trai, iar in alte zone e nevoie de populatie care sa umple “golurile”.
                Cu toate acestea, nimeni nu poate ingradi dreptul de a se naste al generatiilor viitoare, insa nici nu se poate aplica in plan real sintagma “Dupa noi potopul!”. E nevoie ca generatia actuala sa fie mai responsabila fata de resursele naturale si mai darnica fata de cei dezavantajati. Crearea unui echilibru intre resurse si consum ar fi cheia rezolvarii multor probleme prezente si viitoare.
Lipsa de respect fata de pragurile de 
durabilitate ale sistemelor naturale, incapacitatea de a pretui darurile pe care natura ni le dagratuit si esecul de a incorpora costurile indirecte ale furnizarii de bunuri si servicii in preturile acestora sunt doar trei dintre aspectele care trebuie rezolvate.
Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) estimează că astăzi se va naşte bebeluşul cu numărul 7 miliarde. (31 octombrie 2011

"Şapte miliarde de persoane au nevoie de hrană. De energie. De oferte interesante în domeniul locurilor de muncă şi al educaţiei. De drepturi şi de libertate. Libertatea de expresie. Libertatea de a putea să-ţi creşti copiii în pace şi siguranţă. Tot ceea ce fiecare îşi doreşte pentru sine, înmulţit de 7 miliarde de ori", a declarat Ban Ki-moon, secretarul general al ONU.
Organizaţia United Nations Population Fund (UNFPA), care a publicat vineri cel mai recent raport al ei, consideră că populaţia Terrei va continua să crească pentru a ajunge la 9,3 miliarde de locuitori în anul 2050 şi la peste 10 miliarde de locuitori până la sfârşitul acestui secol.
Potrivit ONU, până în anul 2025, India va deveni ţara cu cea mai mare populaţie din lume, devansând China, urmând să atingă în acel an pragul de 1,5 miliarde de locuitori.

Numărul persoanelor în vârstă de peste 60 de ani, care era de 384 de milioane în 1980, a ajuns astăzi la 893 de milioane şi va fi de 2,4 miliarde în anul 2050, potrivit UNFPA.

Inegalităţile sociale continuă să crească. În 1960, oamenii bogaţi care reprezintă 20% din totalul populaţiei mondiale deţineau 70% din totalul veniturilor. În 2005, ei aveau 77% din avuţiile mondiale.


Populaţia României 1990-23 de milioane
                                 2012  18,9 milioane de români.



3 comentarii:

  1. BUNĂ ZIUA DOAMNA CONSTANTA,
    E foarte șic inițiativa Dvs. dar spuneți-ne și nouă CARE ESTE POPULAȚIA ROMANIEI AZI, căci se pare că ne invitați la o SĂRBĂTOARE cu un număr neclar de INVITAȚI. DECI ... CÂȚI?!
    (apropo de CÂȚI, e un banc mai vechi cu dialogul a două babe la cafea:
    - ZĂU DRAGĂ ? CÂȚI?
    - CINCI.
    - CE CINCI ...?
    - CE CÂȚI ?! )
    Așadar ... CÂȚI MAI SUNTEM ? Stimată Doamnă ...

    RăspundețiȘtergere
  2. RADIO ROMANIA ACTUALITATI
    17.07.2012 INDICE ESTIMAT 15.755.232 LOCUITORI.

    RăspundețiȘtergere
  3. I LIKE THE RELATIONSHIP BETWEEN THE ABSOLUT & RELATIV. TOTUL ESTE RELATIV. ABSOLUT ESTE FAPTUL CĂ TOTUL ESTE RELATIV.
    Cât ar dura verificarea existenței reale a persoanelor care nu au votat din listele electorale, precum și CORECTITUDINEA totalurilor ???! Toate acestea pentru a nu oferi CURȚII CONSTITUȚIONALE date eronate ??! La calculul PROCENTELOR SE GREȘEȘTE ... Un elev de clasa a V-a le-ar calcula CORECT !! Vedeți poate avem aici la DRIDU ... vreun VOLUNTAR !!

    RăspundețiȘtergere