joi, 16 august 2012

1957-2012 1 septembrie - 55 de ani de la ÎNFIINŢAREA BIBLIOTECII


Se împlinesc 140 de ani de la nașterea lui Traian Vuia, pionier al aviației române

Astăzi omaginem pe unul din marii pionieri ce au făcut posibil contactul cu cerul, inventatorul care a contribuit la dezvoltarea traficului aerian.
Traian Vuia, realizatorul primului zbor autopropulsat se naște în Bujorul comitatul Caraș-Severin (parte integrantă din Austro-Ungaria), la 17 august 1872.

Brevetul acordat și publicat la 16 octombrie 1903  reprezintă dovada ambiției și pasiunii lui Traian Vuia în ciuda scepticismului întâlnit pe parcurs, numindu-și invenția brevetata aeroplan-automobil.

Presa din Franța, SUA, și Marea Britanie vuiește după ce, la 18 martie 1906 la Montesson, mașinăria concepută de inventatorul român zboară pentru prima oară. Aparatul se ridică la o înălțime de aproape un metru, pe o distanță de 12 m, după care elicele se opresc și avionul aterizeaza.
Subiectul principal este reușita lui Vuia prin mijloace proprii , “la bord”,  “ajutor extern” (pantă, cale ferată, catapultă etc.)
Creatorul Traian Vuia nu se oprește aici, urmând să adauge realizărilor sale două elicoptere (1918,1922) și un generator de abur (1925) .
Numit membru de onoare al Academiei Române la 3 septembrie 1950, inventatorul român moare patru ani mai târziu la București și este înhumat la cimitirul Bellu.


Sursa : Ghimpele.ro

Un comentariu:

  1. PREZENȚĂ SALUTARĂ ȘI ÎN MARȘUL PARAȘUTIȘTILOR MILITARI:
    Puternic strângem mâna pe comandă,
    În avion piloții ne zâmbesc ...
    DaVinci, Vlaicu, Vuia, Henri Coandă
    Alături de Baștan ne însoțesc.
    (versuri de STOPS, muzica Prof.Theodor Voinescu)

    RăspundețiȘtergere