vineri, 28 septembrie 2012

Inventatorul penicilinei

                              Sir Alexander Fleming și  penicilina
                                                         Septembrie 1928    septembrie 2012

Primul antibiotic eficient a fost penicilina, una dintre marile descoperi medicale ale secolului trecut. Aceasta a salvat milioane de persoane din momentul apariţiei, mai ales în perioada celui de-al doilea război mondial

Acum 84 de ani,in 1928 a fost descoperita penicilina …ce ne-am fi facut fara penicilina,fara antibiotice?În zilele noastre folosim antibioticele fără dicernământ riscând să nu-și facă efectul când avem nevoie cu adevărat .

Sir Alexander Fleming, om de știință englez(scoțian), a descoperit penicilina. În septembrie 1928, Fleming, înaintea unei vacante cu familia, s-a hotărât să cultive stafilococi pentru a-i studia la întoarcere. S-a întâmplat să aleagă bacteria care favorizează producerea penicilinei. Când Fleming a deschis un container pentru a introduce stafilococi, spori de la mucegaiul de Penicillium notatum, dintr-un alt laborator, au pătruns în recipient. Preocupat de vacanță, Fleming a uitat containerul pe băncuța laboratorului si nu în incubator, ceea ce a favorizat creșterea mucegaiului care secretă penicilina si împiedicând creșterea stafilococilor (stafilococii se înmulțesc la căldură, iar sporii de Penicillium la temperaturi joase). La întoarcere, Fleming a realizat imediat ce s-a întâmplat și a încercat să producă penicilina pură, dar n-a reușit. Peste câțiva ani a renunțat să-l mai studieze. Penicilina a fost uitată până către Al Doilea Război Mondial, când savanți de la Oxford University din Anglia au arătat că aceasta poate preveni infecțiile bactericide la animale și oameni și au dezvoltat o tehnică de producere a penicilinei pure în masă. In 1945 Fleming și alți doi savanți de la Oxford, Sir Howard Florey si Ernst B. Chain, au primit Premiul Nobel în fiziologie.

O povestire frumoasă despre descoperitorul penicilinei care de fapt nu este reală .
Numele lui era Fleming și era un sărman fermier scoțian .Într-o zi, pe când muncea, a auzit un strigăt de ajutor venind dintr-o mlaștină învecinată. Si-a lăsat uneltele și a alergat la mlaștină. Acolo, plin de nămol, se afla un băiețel îngrozit care se lupta să scape. Fermierul Fleming l-a salvat din ceea ce urma să fie o moarte înceată și îngrozitoare.
A doua zi, o trăsură luxoasă s-a oprit la ușa fermierului. Un nobil elegant a coborât din ea și s-a prezentat ca tatăl băiatului pe care fermierul îl salvase.
“Vreau să te plătesc”, a spus nobilul. “Ai salvat viața fiului meu”.
“Nu, nu pot sa accept bani pentru ceea ce am făcut,” i-a răspuns fermierul refuzând oferta. In același moment, fiul fermierului a apărut în ușa casei.
“Acest este fiul tău?” l-a întrebat nobilul .
“Da”, a răspuns mândru fermierul .
“Hai sa facem o afacere. Lasă-mă sa-i ofer aceeași educație pe care o va primi si fiul meu. Dacă și el este ca tatăl lui, cu siguranță va deveni un om cu care să te mândrești.”
Și asta a făcut.
Fiul fermierului Fleming a urmat cele mai bune școli ale vremii, a absolvit Școala de Medicină St. Mary’s Hospital Medical School din Londra și a ajuns cunoscut în lume ca Sir Alexander Fleming , inventatorul penicilinei.
Ani mai târziu, fiul nobilului care fusese salvat din mlaștină s-a îmbolnăvit de pneumonie.
Ce i-a salvat viața de data aceasta? Penicilina.
Numele nobilului ? Lord Randolph Churchill. Numele fiului sau ? Sir Winston Churchill.
Se  pare că aceasta este doar o legendă dar. o legendă frumoasă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu