miercuri, 23 iulie 2014


VASILE ALECSANDRI, poetul celebrat pe 21 iulie de Google la 193 de ani de la naştere, este cel care a publicat pentru prima dată balada Mioriţa, devenit ulterior un simbol al românilor.
Creaţia logoului dedicat lui Vasile Alecsandri este semnată de artistul Roman Tolici.În logoul dedicat lui Vasile Alecsandri, imaginea acestuia apare suprapusă peste literele cuvântului "GOOGLE".
Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.
Motorul de căutare GOOGLE alege rar să omagieze o personalitate din România, modificându-şi logoul în acest sens. În galeria logourilor dedicate României în ultimii ani s-au numărat Constantin Brâncuşi, George Enescu, I.L. Caragiale, Sergiu Celibidache, Emil Racoviţă, Maria Tănase, Mărţişorul şi Ziua Naţională a României.

Locul nașterii sale este incert, deoarece nașterea s-a petrecut în timpul refugiului familiei Alecsandri în munți din calea armatei lui Alexandru Ipsilanti. Se consideră că s-a născut undeva pe raza județului Bacău. Și-a petrecut copilăria la Iași și laMircești, unde tatăl său avea o moșie și unde a revenit pe întreaga durată a vieții sale să-și găsească liniștea.
Cu ocazia serbărilor de la Putna din 1871, poetul trimite două cântece care au însuflețit marea masă de oameni: Imn lui Ștefan cel Mare și Imn religios cântat la serbarea junimei academice române
A fost unul dintre fruntașii mișcării revoluționare din Moldova, redactând împreună cu Kogălniceanu și C. Negri Dorințele partidei naționale din Moldova, principalul manifest al revoluționarilor moldoveni.

În această zi importantă pentru cultura românească și în biblioteca DRIDIH,  am marcat acest eveniment prinprezentarea de date despre scriitor și  lecturarea de poezii ale autorului: La moartea lui Nicolae Bălcescu, Peneș Curcanul, Doina, Andrii-Popa, Deșteptarea României, Steluța.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu